Highslide for Wordpress Plugin
ennl
Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust
Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust

Eind november heb ik mij een midweek terug getrokken op Schouwen. Heerlijk drie en een halve dag “uitwaaien” en vooral bezig zijn met landschapsfotografie. Ik houd van experimenteren met lichtval, compositie, sluitertijden en het maken van uitsneden om te zien wat voor mij een interessant beeld maakt. Daarom dit keer een fotoserie; in chronologische volgorde, van iedere dag wat zodat ook het effect van wolken en weer te zien is. En voor de verandering in een vierkante uitsnede.
Ik heb die week veel gebruik gemaakt van grijs(verloop) filters. Dat heeft enige verkleuring tot gevolg. In de nabewerking heb ik bewust deze verkleuring niet geheel weg gewerkt omdat ik het vervreemdende effect van de zachte kleuren een prettige bijkomstigheid vind …

De eerste foto is op maandag 25 november, onder weg naar mijn onderkomen, gemaakt aan het eind van de middag (zie ook de foto van de maand december) op Goeree (Zuid-Holland). Zo’n half uur voor zonsondergang scheen de zon weer door de donkergrijze regenwolken die van zee kwamen binnen drijven. Terwijl ik bezig was met het uitproberen van verschillende composities, waarbij zowel de zon als een rijtje ijle boompjes aan de horizon een rol speelden, vloog er een groepje grauwe ganzen door het beeld.

ISO 800, 1/8000 @ f13, -2,0LW 80-400G @ 140mm (full frame), vanaf statief (Click op de foto voor een grotere versie)

ISO 800, 1/8000 @ f13, -2,0LW
80-400G @ 140mm (full frame), vanaf statief
(Click op de foto voor een grotere versie)

Nadat ik op dinsdagochtend vooral vanaf het strand van Westschouwen met de Oosterscheldekering bezig was geweest, ben ik ‘s middags naar Westkapelle op Walcheren gereden. Ook nu was er vrij weinig wind maar waren er wel mooie wolkenpartijen waar zo nu en dan de zon door scheen. Bij aankomst bleek het laagwater te zijn waardoor de strandhoofden als rijen palen in het zand zichtbaar waren. Slechts een klein deel van de meeste rijen stonden in het water. Terwijl ik met één van de eerste strandhoofden bezig was, scheen de zon op een stuk van de Westerschelde. Ik wilde dat het strandhoofd naar dat stuk in het water wees met als gevolg dat ik na bijna iedere foto die ik naam een paar meter moest verplaatsen.
Om de weerspiegeling van het licht in het water zichtbaar te maken, maakte ik gebruik van een grijsverloop filter.

ISO 100, 20 seconden @ f16, +1,0LW 80-400G @ 80mm, vanaf statief met draadontspanner Big stopper (10 stops grijsfilter) en 0,9 hard grad filter

ISO 100, 20 seconden @ f16, +1,0LW
80-400G @ 80mm, vanaf statief met draadontspanner
Big stopper (10 stops grijsfilter) en 0,9 hard grad filter

Toen ik op het strand “uitgekeken” was, ben ik naar het begin van de zeedijk gelopen. Aan de voet van de dijk liggen ook enkele strandhoofden maar deze bestaan uit slechts één enkele rij palen. De volgende foto is ongeveer een uur later gemaakt dan de vorige. Ook nu wijst de palenrij naar enkele zonnestralen die door de wolken braken. Omdat de reflectie van de zon op het water duidelijk zichtbaar was, heb ik bij deze foto geen gebruik gemaakt van een grijsverloop filter. Als je de twee foto’s vergelijkt, is het verschil in “dramatiek” van het wolkendek duidelijk zichtbaar.

ISO 100, 44 seconden @ F14, +1,0LW 80-400G @ 80mm, vanaf statief met draadontspanner Big stopper

ISO 100, 44 seconden @ F14, +1,0LW
80-400G @ 80mm, vanaf statief
met draadontspanner Big stopper

De woensdag stond vooral in het teken van het zoeken naar een goede plek om ‘s ochtends bij zonsopkomst mooie luchten te kunnen fotograferen boven een interessant landschap. Uiteindelijk bleek, na een rondtocht over Goeree, Schouwen en Walcheren, Westkapelle de enige plek die ons kon inspireren. Toen we daar aan het eind van de middag aankwamen, was er nog net genoeg tijd om wat te experimenteren. Voor de afwisseling een “close-up” van enkele palen met een stuk van een ander strandhoofd èn de basaltblokken aan de voet van de duinen op de achtergrond. Een foto die mij doet beseffen hoe belangrijk de “hyperfocal length” is (die afstand waarbij zowel het onderwerp als de achtergrond scherp is). Enerzijds zorgt de onscherpe palenrij in de achtergrond dat de aandacht vanzelf naar het hoofdonderwerp gaat maar echt lekker vind ik de foto toch niet kijken.

ISO 400, 1/8 @ F16, -1,0LW 80-400G @ 220mm, vanaf statief met draadontspanner

ISO 400, 1/8 @ F16, -1,0LW
80-400G @ 220mm, vanaf statief met draadontspanner

Donderdag zijn we de gehele dag bij Westkapelle bezig geweest. Dat leverde een grote variatie aan foto’s op. Helaas zonder spectaculaire zonsopkomst en zonsondergang; de lucht was de hele dag lichtgrijs met weinig contrast. Dat levert soms foto’s op waarbij het onderscheid tussen lucht en water vervaagd (zie mijn Facebookpagina). Hier enkele andere foto’s waarbij het tweede strandhoofd vanaf het Zuiderhoofd een belangrijke rol speelt. Dit is een interessant strandhoofd omdat de palenrij begint bij de basaltblokken aan de voet van de duinen, vervolgens een stukje onder het zand verstopt ligt om vervolgens in zee uit te steken (het strand is hier niet zo breed). Het was afnemend water. Voor de eerste foto heb ik gewacht tot de paalhoofden net boven het water uit staken.

ISO 100, 70 seconden @ f13, +1,3LW 80-400G @ 80mm, vanaf statief met draadontspanner en Big stopper

ISO 100, 70 seconden @ f13, +1,3LW
80-400G @ 80mm, vanaf statief
met draadontspanner en Big stopper

Ook de volgende foto, een uurtje later gemaakt, laat hetzelfde strandhoofd zien; zo’n 200 meter verder en een flink aantal meters hoger vanaf de duinenrij. Heerlijk wat de uitwerking is van zo’n ander standpunt en perspectief. Deze invalshoek geeft voor mijn gevoel een hele andere dimensie en sfeer dan de vorige foto, die naar mijn idee meer “intimiteit” heeft maar minder grafisch is. Van deze tweede foto spreekt voor mij vooral de vlakverdeling aan van basaltblokken, strand, zee en lucht èn de diagonale lijn daarin van het strandhoofd. Mijn grote vraag hierbij is echter of een uitsnede zonder basaltblokken de compositie zou verbeteren?

ISO 100, 75 seconden @ f13, +1,3LW 50mm, vanaf statief met draadontspanner en Big stopper

ISO 100, 75 seconden @ f13, +1,3LW
50mm, vanaf statief met draadontspanner en Big stopper

De laatste twee foto’s zijn ook de laatste foto’s die tijdens deze midweek gemaakt zijn. Opnieuw heb ik de vloedlijn opgezocht bij de zeedijk omdat ik daar nog wat wilde experimenteren met het puin en de oude palen die bij het strand en de golfbreker boven het water uitstaken. Omdat de lucht vrij egaal was en er nauwelijks golfslag was, zorgt het gebruik van de Big stopper voor een serene sfeer. Ik vind het verbluffend om te zien hoe vervolgens het gebruik van een grijsverloop filter (om enige tekening in het de lucht te creeëren) in combinatie met enkele elementen in de voorgrond + een iets andere invalshoek en beeldhoek een totaal ander beeld opleveren.

Ik ben benieuwd wat je van de verschillende opnamen vind.

ISO 100, 120 seconden @ f13, +1,7LW 80-400G @ 86mm, vanaf statief met draadontspanner en Big stopper

ISO 100, 120 seconden @ f13, +1,7LW
80-400G @ 86mm, vanaf statief
met draadontspanner en Big stopper

ISO 200, 106 seconden @ f13, +1,&LW 50mm, vanaf statief met draadontspanner Big stopper en 0,9 ND hard grad filter

ISO 200, 106 seconden @ f13, +1,&LW
50mm, vanaf statief met draadontspanner
Big stopper en 0,9 ND hard grad filter

 1. 17

  december
  2013

  21:17

  Michel Lucas says:

  Prachtige serie, Ronald. Heel sterk!

 2. 17

  december
  2013

  21:26

  Misja Smits says:

  Wat een prachtige serie Ronald. Hier mag je trots op zijn. Stuk voor stuk prachtplaten. Wat mij betreft dus helemaal goed, niets meer aan doen 🙂
  Groetjes,
  Misja

 3. 17

  december
  2013

  22:35

  Wat betreft de foto met of zonder basalt blokken. Ik ga voor met!

 4. 18

  december
  2013

  11:35

  Dank je wel voor jullie reactie; ik ben er blij mee ☺️!

 5. 09

  januari
  2014

  12:15

  Edwin Giesbers says:

  Hallo Ronald,

  Ik heb genoten van je prachtige beelden, complimenten! Hartelijke groet, Edwin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *