Highslide for Wordpress Plugin
ennl
mazen in de wind
mazen in de wind

 
 
het waait enorm
overmand stormt het water
naar de overkant
deze kant strandt
na luttel meter

onderwater … zonder water
vissen gapen droog naar asem

kleine poeltjes vissen
achter het net dat bol gespannen
de wind wil vangen
maar hem steeds laat glippen
door de mazen

 
 
 
 
Zondagmiddag 20 november 2016 bereikt de zuidwester herfststorm haar hoogtepunt. Ik zit aan de voet van de dijk vlakbij Muiden. Het IJmeer golft met witte schuimkoppen en de fuik voor mij golft mee. Grijze wolken jagen langs de hemel. Ik doe een poging om deze onstuimigheid te vangen met een lange sluitertijd maar de wolken zijn niet donker genoeg en enkele stenen steken hun kop boven het water uit. Ik vind ze het beeld verstoren maar sta er niet bij stil: komt zeker door de golfslag. Maar er verschijnen steeds meer stenen boven water en na iets meer dan een half uur valt me pas echt op dat het waterpeil ruim een half meter gezakt is en de oever een meter of tien is op geschoven. Het net wappert in de wind en tussen de stenen happen modderkruipers naar lucht.
Die dynamiek van storm, golven, wapperend net en trillende palen vraagt om een sluitertijd van 1 tot 2 seconden zodat al die beweging in de foto zichtbaar wordt.

De volgende ochtend ga ik opnieuw even kijken. Het water is terug, lijkt zelfs hoger te staan dan normaal. Er is nauwelijks nog wind en de lucht en het water hebben dezelfde lichtgrijze kleur.
 
 
 
 
mazen-in-de-wind1
 
 
 
 
mazen-in-de-wind2
 
 
 
 
mazen-in-de-wind3
 
 
 
 
mazen-in-de-wind4a
 
 
 
 
mazen-in-de-wind4b
 
 
 
 
mazen-in-de-wind5
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *